trauma benaderd vanuit Somatic Experiencing

Een trauma is elke schrikwekkende gebeurtenis die in één klap de wereld die we kenden verandert.  Het maakt ons hulpeloos, het overweldigt ons emotioneel (shocktrauma), zoals een ongeluk, ziekte, overlijden, ontslag, stress, oorlog, moeten vluchten, burn out ...  Trauma is de voortdurende verwaarlozing, vernedering doorheen je kindertijd (ontwikkelingstrauma).

Dikwijls hebben we last (fysieke klachten en/of psychische klachten) en weten we niet dat het te maken heeft met een traumatische gebeurtenis.  Een gebeurtenis kan banaal lijken, maar toch diepe sporen nalaten van angst, boosheid, ontreddering, …

Wist je dat evenveel mensen last hebben van posttraumatische stress, als  mensen kampen met een depressie?

Vooral de gevolgen van trauma zijn lastig om dragen.  Beelden zien, herinneringen, niet meer durven, emoties, nare dromen, vreemde lichaamssensaties…

En dan krijg je te horen dat je sterk moet zijn.  Maar het lukt je niet.  Het trauma zit vast in je lijf , zit op een niet helpende wijze opgeslagen in je zenuwstelsel.  Bij het minste geluid schrik je en komt de herinnering aan de verschrikkelijke gebeurtenis weer terug.  Trauma zit in ons reptielenbrein waardoor we reacties van vechten, vluchten, bevriezen tonen.  Dit kan niet zomaar opgelost worden door bewuste controle van het denkbrein (sterk-zijn).  Het reptielenbrein zal er niet aan gehoorzamen (net zoals je rust en slaap ook niet kan forceren).

Met Somatic Experiencing word je geholpen om van trauma te helen.  Er wordt gewerkt met jouw lichaamssensatie, het verder afwikkelen van een traumabeweging,…  zodat het lichaam, jouw zenuwstelsel een nieuwe adem vind.  Het verhaal, de gebeurtenis  hoeft niet te worden uitgespit.  Somatic Experiencing is een lichaamsgerichte benadering.  Je krijgt ook meer zicht op hoe en waarom het lichaam reageert op trauma, zodat je jezelf beter leert kennen en aanvaarden.

Ook verbondenheid is belangrijk. Gevoelens wegstoppen om zogezegd jezelf te beschermen, uit schaamte, om je dierbaren er niet mee te belasten, ...  zorgt ervoor dat je niet meer bereikbaar bent. Zorgen voor verbinding is essentieel.   Mensen die opgevangen worden, zich laten opvangen door hun sociaal netwerk, kunnen hieruit troost en kracht putten.  Zelfs al ziet het er allemaal hopeloos  uit.

SE wordt geïntegreerd in andere therapeutische benaderingen en lichaamswerk.  Het is geen losstaande techniek.  Het is een kader/visie van waaruit gewerkt wordt.  Reeds bij het binnenkomen, reeds bij de eerste sessie wordt gewerkt vanuit SE waardoor spanning kan ontladen worden en het veilig voelt.

SE heeft zijn wortels bij Dr. P. Levine.  Aandacht voor verbinding bij trauma heeft zijn wortels bij Dr. Sue Johnson.